top of page

Η ιστορία μας...

Το Κτήμα Τσαπατσάρη βρίσκεται στη Γέρμα Ανατολικής Μάνης κοντά στον οικισμό Αβραμιάνικα σε υψόμετρο 250μ. - 290μ.  και έχει έκταση 250 στρέμματα.

277920679_306353691633390_5828902986027580496_n (1) (1)_edited.jpg

Ιδρυτές

Αρχικοί εμπνευστές είναι ο Ευάγγελος Τσαπατσάρης, γεωπόνος και η σύζυγός του Μιχαλίτσα Πέτρουλα φιλόλογος. Θέλησαν να δημιουργήσουν στο τόπο τους, ένα κτήμα που να είναι αυτάρκες για την οικογένεια, να διαθέτει πολλές καλλιέργειες, διατηρώντας ταυτόχρονα τις υπό εξαφάνιση, με κύριο μέλημα τους να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα.

Σήμερα τη διαχείριση του Κτήματος Τσαπατσάρη έχουν αναλάβει τα παιδιά τους, όπου με σύμμαχο τη μοναδικότητα της τοπικής χλωρίδας και αξιοποιώντας την αυτοφυή βλάστηση και το κλίμα της Μάνης, παράγουν παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους.

Τα αγόρια της οικογένειας ο Σταύρος, γεωπόνος και ο Μιχάλης, μηχανολόγος έχουν αναλάβει την καλλιέργεια των ελιών. Η Τίνα, οικονομολόγος με το σύζυγό της Έρβιν, συνοδό βουνού έχουν αναλάβει τα λούπινα και τη μελισσοκομία. 

Όραμά τους, να αναδείξουν τα εκλεκτά προϊόντα του νομού τους, να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και των εξωστρέφεια των τοπικών παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων της Μάνης και ιδιαίτερα  του λούπινου και του μελιού, καθιστώντας παράλληλα το κτήμα Τσαπατσάρη ως ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη της περιοχής.

Καλλιέργειες:

Στο κτήμα Τσαπατσάρη ευδοκιμούν ποικιλίες φυτών  που παραδοσιακά καλλιεργούνταν στη Μάνη όπως: ελιές (κορωνέϊκη, αθηνολιά, καλαμών), καρυδιές, αχλαδιές όλες οι ποικιλίες που υπήρχαν παλιά και είναι σε εξαφάνιση, αμπέλια, αρωματικά φυτά, αροτραίες και τέλος λούπινα.

Το λούπινο είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, θα λέγαμε το σήμα κατατεθέν της Μάνης, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβίωση των Μανιατών, οι οποίοι τα έτρωγαν και τάιζαν και τα ζώα. 

Η καλλιέργεια του λούπινου έχει εγκαταλειφθεί στην περιοχή, γι’ αυτό και η οικογένεια Τσαπατσάρη συνεχίζει να καλλιεργεί το λούπινο μέχρι σήμερα με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

P5020066.JPG

Μελισσοκομία:

Η μελισσοκομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια Τσαπατσάρη. Ξεκίνησε από τον προποπαππού Δημήτριο Τσαπατσάρη, γνωστό ως «Κουμπούρα» και συνεχίζεται 4 γενιές τώρα.

P5020112.jpg
Image by Julietta Watson

Κτηνοτροφία:

Η Μιχαλίτσα Πέτρουλα-Τσαπατσάρη έχει αναλάβει τα ζώα, αναπτύσσοντας  μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα με κατσίκες, γουρούνια και κότες ελευθέρας βοσκής.

P5020242.JPG

Ιδιαιτερότητες

Στο κτήμα έχει κατασκευασθεί λιμνοδεξαμενή δυναμικότητας 15.000 κυβ.μ. με σκοπό να αρδεύεται σημαντική έκταση από το κτήμα.

Έχουν εγκατασταθεί  φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 120KW.

Έχει διαμορφωθεί ολόκληρη η έκταση, ώστε να είναι δυνατή η μηχανική καλλιέργεια και έχουν φυτευθεί δεντρολίβανο, λεβάντα, αλογοθύμαρο, φλαμουριές για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

bottom of page