top of page

Λούπινα: Οφέλη για την υγεία

110.jpg
lupin4.jpg

Οφέλη των Λούπινων

Ιδανικά για υγιεινή διατροφή

Αποτελούν καλή εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, για όσους επιθυμούν να περιορίσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά για λόγους υγείας, ή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Πλούσια σε Φυτικές ίνες

Τα παραδοσιακά λούπινα Μάνης περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες, οι οποίες ξεπερνούν αυτές των υπόλοιπων οσπρίων. Μάλιστα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία του εντέρου και την θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται σε αυτό.  

Ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες

Τα παραδοσιακά λούπινα Μάνης περιέχουν σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ καθώς και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Τα παραδοσιακά λούπινα Μάνης περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης. Σε σύγκριση με άλλα όσπρια που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές πρόσληψης φυτικής πρωτεΐνης, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και η φάβα, τα λούπινα περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα και διπλάσια.

Πηγή ωμέγα -3 Λιπαρών Οξέων

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στους σπόρους του παραδοσιακού λούπινου Μάνης προκαλείται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό. Παρόλο που δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη συνολική υγεία.

Χαμηλός Γλυκαιμικός Δεικτης

Τα παραδοσιακά λούπινα Μάνης, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και στο μικροβίωμα που εντέρου.

Θρεπτικά Συστατικά

Χαμηλές Θερμίδες

Τα λούπινα παρέχουν λίγες θερμίδες, πολλαπλές ιδιότητες και έχουν πλούσια θρεπτική αξία. Πιο συγκεκριμένα, τα λούπινα δεν περιέχουν άμυλο, πράγμα ασυνήθιστο για είδος βρώσιμου σπόρου. Έχουν παχιά φλούδα, η οποία αποτελείται κυρίως από κυτταρίνη. Η σάρκα τους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και  φυτικές ίνες, ενώ είναι παράλληλα μέτρια σε λίπος.

Σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος

Παρέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι λούπινα παρέχουν το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλλικό οξύ. Αυτό σημαίνει, ότι η επάρκεια του στον οργανισμό, εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή. Το φυλλικό οξύ είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.

Πλούσια σε Φυτικές ίνες

Τα λούπινα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες, οι οποίες ξεπερνούν αυτές των υπόλοιπων οσπρίων. Συγκεκριμένα, κάθε 100gr λούπινων περιέχουν 18,9gr φυτικών ινών, κάτι το όποιο σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική αξία τους, τα καθιστά μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης των απαραίτητων ημερήσιων δόσεων φυτικών ινών. Μάλιστα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη
για την υγεία του εντέρου και την θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται σε
αυτό.  

Αφθονία σε ανόργανα στοιχεία

Τα λούπινα περιέχουν σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχουν μάλιστα τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια, και, παράλληλα, μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Μαγνήσιο

Θεωρούνται, επίσης, μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Κάθε φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Είναι πηγή των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, όπως και πολύ καλή πηγή φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Θρεπτικά Συστατικά
bottom of page