Μαρινάτα λούπινα | Συνταγή
- Σταυριανή Ζερβακάκου
- 16 Μαρ 2023
- διαβάστηκε 1 λεπτά
Μαρινάτα λούπινα

Αυτή η συνταγή τοποθετεί τα λούπινα στο τραπέζι ως έναν δροσερό μεζέ, που μπορεί να συνοδέψει ένα λευκό κρασί με ελαφρὐ σὠμα, μέτρια οξύτητα και στόμα εσπεριδοειδών.
Υλικά για τη μαρινάδα
Έχω ήδη αποφλοιὠσει, προαιρετικά, περίπου 25-30 λούπινα (είναι πολύ εύκολη η αποφλοίωση
τους, πιέζω ελαφρά με τον αντίχειρα και τον δείκτη και βρώσιμος φλοιός αποχωρίζεται τον καρπό εὐκολα)
Χυμός και ξύσμα από ένα βιολογικό μοσχολέμονο ή λεμόνι
Χυμός από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βατικιώτικο κρεμμύδι ή κάποιο άλλο κόκκινο κρεμμύδι
Λίγο μποὐκοβο
Αφρίνα ή ανθό αλατιού ανάλογα με το πόσο αλάτι επιθυμούμε (τα λούπινα είναι ήδη σωστά
αλατισμένα, οπὀτε αλατίζουμε με προσοχή τη μαρινάδα)
Εκτέλεση
Σε μια μικρή μπασίνα ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφού δοκιμάσω και μου αρέσει
το μπούκοβο και το αλάτι, προσθέτω τα λούπινα με το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, ανακατεύω
απαλά μία ακόμη φορά, καλύπτω με μεμβράνη και φυλάσσω στο ψυγείο για 2 ώρες ή στην
κατάψυξη για 40 λεπτά.
Υλικα σερβιρίσματος
Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
2-3 φύλλα φρέσκια λουίζα, επίσης ψιλοκομμένη
Μια τουφίτσα άνιθος, ψιλοκομμένος
3-4 τοματίνια κομμένα στα 4 ή 2 κουταλιές της σούπας τομάτα σε καρέ με τους χυμούς τους
Κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες για γαρνίρισμα
Σερβἰρισμα
Βγάζω την μαρινάδα με τα λούπινα εκτός ψυγείου και προσθέτω τα τοματίνια, τα φρέσκα
μυρωδικά, ανακατεύω απαλά και σερβίρω με κουτάλι σε σκεύος βαθύ, πχ ένα βαθύ πιάτο ή ένα
κεραμικό μπολ, γαρνίρω με το κόκκινο κρεμμύδι και ραντίζω με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
από πάνω. Θα εκπλαγείτε από την αλμυρή και καρυδάτη επίγευση των λούπινων, αλλά και το πόσο
γευστικά ταιριάζουν μέσα στην όξινη αυτή μαρινάδα. Δυο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με
προζύμι, ολοκληρώνει την ευτυχία.

コメント